Aan de gemeenteraad

Hierbij bieden wij u de begroting 2025-2028 aan gebaseerd op de uitgangspunten uit de vastgestelde Kadernota. Daarnaast zijn de meest recente financiële perspectieven verwerkt en zodoende is er voor 2025 een nieuw richtinggevend kader. Deze begroting geeft een beeld van de inspanningen en activiteiten die we de komende jaren willen uitvoeren om o.a. het collegeprogramma te realiseren. Ook bieden we inzicht in de opgaven die op ons afkomen. Daarbij dient te worden vermeld dat steeds meer geprogrammeerde inspanningen samen hangen met de regionale agenda’s.
In deze begroting is gestreefd naar een reëel en sluitend financieel meerjarenperspectief voor de komende vier jaar op basis van het collegeprogramma. Ondanks het financiële ravijnjaar 2026, met een korting van het Rijk op het Gemeentefonds, kan een vrijwel sluitende meerjarenraming worden aangeboden. Met alleen een tekort voor de jaarschijf 2026 van ongeveer een half miljoen euro is de meerjarenraming nagenoeg sluitend. Het basisjaar 2025 is dat in ieder geval. Op een begroting van ruim 120 miljoen euro is dat dus minder dan 0,5%. Onze reserves en voorzieningen zijn daarbij ruim voldoende om de onderkende risico’s af te dekken.
Los van de taakstelling op het strategisch vastgoed die oploopt tot 1 miljoen in 2028 kon de generieke bezuiniging  worden beperkt  tot 1% over de overige taakvelden vanaf 2026. Hierbij dient wel te worden aangetekend dat de inkomensstroom van de Spreidingswet een bate genereert die voor onze gemeente 3,7 miljoen bedraagt en structureel is opgenomen.  De doorgevoerde lastenstijging is daarbij beperkt tot 3% en dat is wederom lager dan het feitelijke inflatiecijfer. Hierbij is overwogen dat de lastendruk voor onze inwoners al relatief hoog is. 
In deze begroting is o.a. de ambitie verwerkt om de openbare ruimte op een basisniveau te onderhouden. Daarnaast blijven we op het sociaal domein geconfronteerd met hoge lasten die niet alleen een gevolg zijn van vergrijzing. Gezondheid en behoefte aan jeugdhulp zijn o.a. zaken die onze blijvende aandacht vragen en waarvoor extra inspanningen worden gepleegd. 
Ook het leefbaar houden van kernen en dorpen vragen om extra initiatieven die wij blijvend steunen. Ondermijning en criminaliteit bedreigen ook onze gemeente en vragen in toenemende mate om meer inzet. Met een gebiedsgerichte aanpak waarbij problematiek in samenhang en in samenwerking met bewoners en partijen wordt aangepakt, werken we zoveel mogelijk ook preventief. Met de structurele inzet uit het Nije begun en andere regionale initiatieven zoals de Regiodeal hopen we onder andere de generatiearmoede te voorkomen en te doorbreken en een welvaartsprong te kunnen bewerkstelligen. Ook goed onderwijs blijft daarbij van groot belang en we blijven inzetten op een stevige verankering van kwaliteit in het onderwijs. Dit alles vraagt om nadrukkelijke (regionale) samenwerking en dat doen we onder andere binnen de Strategische Toekomstagenda Groningen en de Regionale agenda Oost Groningen.
Een centrum- en gebiedsvisie voor Ter Apel, in combinatie met een regionaal afgestemde visie rondom de N366 met o.a. een treinverbinding en station moet een transformatie in gang zetten. Daarbij willen we door fysieke en ruimtelijke ingrepen leefbaarheid, aantrekkelijkheid en toekomstbestendigheid in en rond Ter Apel vergroten. Aanvullend hierop willen we op het gebied van recreatie en toerisme werken we aan nieuwe recreatieconcepten die samen met de regiomarketing meer toeristen naar onze gemeente moeten trekken. 
Om het wonen in onze gemeente aantrekkelijk te houden blijven we ook in 2025 volop werken aan uitvoering van de woonvisie en inzet van het volkshuisvestingsfonds voor aanpak van de particuliere woningvoorraad, zodat we een toekomstbestendige woon- en werkomgeving blijven. Daarnaast zullen we met tal van activiteiten bijdragen aan de Nationale Woon- en bouwagenda en de voorgenomen versterking van regie op de volkshuisvesting. Dit doen we op een manier waarbij we oog houden voor het unieke landschap van Westerwolde waarbij we streven naar een duurzame en klimaat robuuste omgeving.
Ook zullen we ons in 2025 met tal van maatregelen blijven inspannen om in Ter Apel de rust verder te laten terugkeren. Onze inwoners moeten ook hier fysiek en sociaal veilig kunnen wonen.
Al deze inspanningen zijn financieel vertaald in deze begroting, maar vragen ook om een slagvaardige organisatie, waarvan steeds meer wordt verwacht. Een integrale benadering in samenwerking met anderen vraagt daarbij om een andere manier van werken en om blijvende doorontwikkeling en versterking.  Daarbij willen we medewerkers binden en boeien, maar zullen ook huisvesting, faciliteiten en informatievoorziening moeten worden verbeterd.
Ondanks onzekerheden zien we al deze uitdagingen vanuit een gezonde financiële situatie en een krachtige eigen organisatie met vertrouwen tegemoet en blijven we gezamenlijk werken aan een duurzaam gezonde en leefbare gemeente. Wij wensen u veel leesplezier.

Sellingen, 1 oktober 2024

College van Burgemeester & Wethouders.