Onderhoud Kapitaalgoederen

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De paragraaf Onderhoud Kapitaalgoederen geeft een dwarsdoorsnede van de begroting. Lasten van onderhoud van kapitaalgoederen kunnen op diverse programma’s voorkomen. Met het onderhoud van kapitaalgoederen is een groot deel van de begroting gemoeid. Daarom zijn voor een helder en volledig overzicht het beleidskader en de hieruit voortvloeiende financiële consequenties van de belangrijkste kapitaalgoederen in deze paragraaf samengevat.

In de openbare ruimte wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Voor al die activiteiten zijn kapitaalgoederen nodig. Deze worden als volgt ingedeeld:

  • Infrastructuur (wegen, straten, pleinen, rioleringen, kunstwerken, waterwegen en havens);
  • Voorzieningen (openbaar groen, begraafplaatsen, sportfaciliteiten, verlichting);
  • Gemeentelijk vastgoed (scholen, sportgebouwen, gemeentehuis, welzijn, cultuur etc.).

De gemeenteraad geeft de kaders aan voor de inrichting van het onderhoud en het beoogde onderhoudsniveau voor het openbaar groen, water, riolering, wegen, kunstwerken (bruggen) en gebouwen. Dat kan zij doen in nota’s en beleidsplannen, maar in geval van kleinere wijzigingen ook in deze paragraaf.

Het beleid voor het onderhoud van de kapitaalgoederen is in diverse nota’s verwoord:

  • Bomenbeleidsplan;
  • Instandhoudingsplan kunstwerken (bruggenonderhoud);
  • Nota openbare verlichting;
  • Nota openbare ruimte;
  • Gemeentelijk verkeers- en vervoersplan;
  • Integrale laadvisie 2021-2035;
  • Nota onderhoud gemeentelijke gebouwen;
  • Regionaal Waterplan;
  • Afvalwaterplan/Verbreed gemeentelijk rioleringsplan 2021-2025.

Behalve deze nota’s zijn er diverse beheerplannen voor specifieke onderdelen als wegen, verlichting, bruggen, waterlopen en groen. Dit zijn feitelijk de inventarisaties en uitvoeringsplannen van de verschillende beleidsnota’s en worden door het college vastgesteld.

Bomenbeleidsplan

Terug naar navigatie - Bomenbeleidsplan

De gemeente heeft momenteel 69.000 bomen langs gemeentelijke wegen in het digitale beheerspakket geregistreerd. Daarnaast zijn er nog meer dan 20.000 bomen in parken, coulissen en bospercelen. Kaders voor de bescherming, het behoud en diversiteit van de bomen staan in dit beleidsplan opgenomen.

Instandhoudingsplan Kunstwerken

Terug naar navigatie - Instandhoudingsplan Kunstwerken

De raad heeft begin 2022 het instandhoudingsplan kunstwerken vastgesteld waarin het bruggenonderhoud is geregeld. Op basis van meldingen en bruginspecties wordt jaarlijks een selectie gemaakt van bruggen die voor onderhoud in aanmerking komen. De bruggen in slechte staat en bruggen op strategisch belangrijk plekken die onderhoud nodig hebben, krijgen de grootste prioriteit. De meeste bruggen bevinden zich in een matig tot redelijke staat van onderhoud. Binnen de beschikbaar gestelde budgetten willen we zo goed mogelijk uitvoering geven aan de maatregelen. Dit kan op onderdelen leiden tot herprioritering. In de begroting is geen rekening gehouden met vervanging van bruggen. 

Nota openbare verlichting

Terug naar navigatie - Nota openbare verlichting

In april 2019 is het beleidsplan openbare verlichting 2019-2023 door de raad vastgesteld. In het plan zijn de beleidskeuzes uitgewerkt. Formeel is het huidige beleidsplan aan vervanging toe, echter de hoofddoelstellingen: energiebesparing op stroomverbruik, vervanging verouderde installaties en masten, toepassen dynamische verlichtingssystemen, reductie van lichtvervuiling zijn nog steeds actueel. Eind 2024 is ongeveer 85% van onze openbare verlichting voorzien van ledverlichting. De overige 15% conventionele verlichting zal naar verwachting in 2025 en 2026 worden vervangen door ledverlichting.

Nota openbare ruimte

Terug naar navigatie - Nota openbare ruimte

De nota openbare ruimte (NOR) is in september 2020 door de raad vastgesteld. De NOR bevat de kaders van de verschillende disciplines (groen, wegen, bruggen, oevers, etc.) en is bedoeld om een integraal beeld te geven van de kaders voor het beheer- en onderhoud van de objecten in de openbare ruimte. Op basis van meldingen en weginspecties wordt jaarlijks een selectie gemaakt van wegen, wandel- en fietspaden die voor onderhoud in aanmerking komen. Binnen de beschikbaar gestelde budgetten zullen we zo goed mogelijk uitvoering geven aan de maatregelen. Dit kan op onderdelen leiden tot herprioritering.

Gemeentelijk verkeers- en vervoersplan

Terug naar navigatie - Gemeentelijk verkeers- en vervoersplan

Het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan (GVVP) 2021 – 2031 is in juni 2021 door de raad vastgesteld. In het GVVP staan de kaders opgenomen hoe de gemeente met bepaalde keuzes omgaat zoals zonebeleid, bebording, belijning, etc. Een belangrijk onderdeel van het GVVP is het risico gestuurd aanpakken van gevaarlijke knelpunten in de openbare ruimte. Omdat het aanpassen van infrastructuur niet goedkoop is, is onze inzet erop gericht om met de beschikbare budgetten zo veel mogelijk externe subsidies binnen te halen bij het Rijk en Provincie. Om zo het effect te vergroten.

Integrale laadvisie 2021-2035

Terug naar navigatie - Integrale laadvisie 2021-2035

In maart 2022 is door de raad de integrale laadvisie 2021-2035 vastgesteld. Wij hanteren deze visie bij de verdere uitrol van laadinfrastructuur over de gemeente. Als ook bij het behandelen van verzoeken voor het plaatsen van laadinfra.

Nota onderhoud gemeentelijke gebouwen

Terug naar navigatie - Nota onderhoud gemeentelijke gebouwen

In de ‘Nota Onderhoud Gemeentelijke Gebouwen Westerwolde’ is al het onderhoud opgenomen voor alle gemeentelijke gebouwen. De geraamde lasten voor het noodzakelijk onderhoud zijn meegenomen in de begroting 2025. Het noodzakelijk onderhoud moet worden uitgevoerd voor de instandhouding van de functionaliteit en veiligheid van gemeentelijke gebouwen, zodanig dat er geen kapitaalsvernietiging optreedt. Het noodzakelijk onderhoud is in afstemming met Strategisch Vastgoedplan bepaald. 

Regionaal Waterplan

Terug naar navigatie - Regionaal Waterplan

Samen met de ander gemeentes in Groningen en Drenthe hebben we het Waterakkoord 2020-2025 gesloten. Afgeleid daarvan is in 2020 een regionaal waterplan opgesteld voor de gemeenten in Oost-Groningen samen met het Waterschap met een looptijd tot en met 2025. Deze samenwerking zal in 2025 gecontinueerd worden, hiervoor wordt het waterakkoord nu aangepast en zal ter besluitvorming worden voorgelegd.

Verbreed gemeentelijk rioleringsplan 2021-2025

Terug naar navigatie - Verbreed gemeentelijk rioleringsplan 2021-2025

Het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 2021-2025 is in december 2020 door de raad vastgesteld en heeft een looptijd tot en met 2025. Het onderhouds- en vervangingsplan voor de komende vijf jaar is in 2024 door het college vastgesteld en wordt momenteel uitgevoerd. 
De uitvoering van rioolvervangingen en reconstructies uit het vijfjarenplan loopt en hierbij wordt de straat zo veel mogelijk klimaatrobuust ingericht. In 2025 zal een nieuw gemeentelijk rioleringsplan (VGRP) worden opgesteld en zal de rioolheffing opnieuw worden berekend en ter besluitvorming worden voorgelegd. 

Vervangingsinvesteringen in tractiemiddelen

Terug naar navigatie - Vervangingsinvesteringen in tractiemiddelen

Tractie zijn middelen die de gemeente nodig heeft om het reguliere, dagelijkse en maatschappelijk onderhoud te kunnen leveren aan haar inwoners en aan de openbare ruimte.

Jaarlijks wordt beoordeeld of de geplande vervangingen plaats moeten vinden. Ook is er een koppeling met de marktomstandigheden of (geplande) beleidsveranderingen. Met andere woorden, vervanging door het enkel aflopen van de economische en/of technische levensduur is geen automatisme.

Bij de beoordeling van de geplande vervanging van het tractiemiddel wordt gekeken naar:

  • De technische staat van het bestaande tractiemiddel; is directe vervanging nodig of is enig uitstel nog mogelijk;
  • Wat zijn de consequenties van een uitgestelde vervanging? Ouder materieel vraagt om meer en intensiever onderhoud;
  • Wat betekent het niet tijdig vervangen voor de veiligheid van het eigen personeel (ARBO, overige veiligheidsaspecten);
  • Is het te vervangen tractiemiddel nog steeds noodzakelijk voor het uit te voeren werk.

De gemeente is bezig het wagen- en machinepark te verduurzamen. We moeten ook realistisch blijven: niet alle duurzame varianten van voertuigen zijn (op dit moment) geschikt om de werkzaamheden uit te voeren. Denk aan het strooien van wegen in de winterperiode en het trekken van aanhangers met zwaar materieel. Bij deze werkzaamheden is een bepaald laad- en trekvermogen benodigd in combinatie met voldoende actieradius/werktijd. In sommige gevallen moeten we terugvallen op voertuigen op fossiele brandstof. Dan kiezen we wel voor de hoogste emissienorm. Mocht een duurzame variant van een voertuig een waardig en betaalbaar alternatief zijn dan geniet dit uiteraard de voorkeur. 

In onderstaand overzicht is het tractie opgenomen dat de komende vier jaren volgens de planning moet worden vervangen. Het tractieplan is opgesteld met het prijspeil 1 juli 2021. In 2023 is een correctie gedaan voor de prijsstijgingen. De prijsontwikkelingen zijn nog steeds onvoorspelbaar. Als de kredieten in de komende jaren daadwerkelijk worden aangevraagd, dan moeten deze bedragen worden herzien naar een actueel prijspeil.