Programma 1 Gezond en gelukkig in Westerwolde

Missie en doelstelling: programma 1

Terug naar navigatie - Missie en doelstelling

Westerwolde wil haar inwoners de mogelijkheden bieden fysiek en mentaal gezond en gelukkig te zijn en fysiek en sociaal veilig te kunnen leven.

Westerwolde biedt inwoners en bezoekers met zijn rust, ruimte en stilte een mooie omgeving waar je gelukkig, veilig en gezond kan leven en verblijven. Tegelijkertijd leeft en bruist Westerwolde. Onze rijke cultuurhistorie is daarvoor een basis en daar bouwen we op voort.

Zorg is dat de gezondheid van delen van de inwoners achter blijft en dat lang niet iedereen een sociaal netwerk en vangnet heeft. Daarnaast is de sociaaleconomische situatie niet voor elke individuele inwoner van Westerwolde even gunstig. Dit vraagt sterke gemeenschappen en voor de inwoners een sterk voorzieningenniveau.

Programmaonderdeel: Gezondheid en milieu

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Fysieke en mentale gezondheid

Terug naar navigatie - Fysieke en mentale gezondheid

In de statistieken van de GGD-monitor is te zien dat de gezondheid van de Westerwolder beter kan. Het laat vaker dan gemiddeld overgewicht zien bij onze inwoners en zij hebben een lagere dan gemiddelde levensverwachting. Het aantal ouderen groeit meer dan gemiddeld in Westerwolde zoals eerder aangegeven en de behoefte aan jeugdhulp blijft een punt van aandacht. Het aanpakken van deze ontwikkelingen en situaties veroorzaakt een meer dan gemiddelde druk op onze gezondheidsvoorzieningen. Het college wil die druk verlagen.

Wat gaan we er voor doen

Fysieke leefomgeving / milieu

Terug naar navigatie - Fysieke leefomgeving / milieu

De kwaliteit van het milieu in onze leefomgeving is van groot belang voor onze gezondheid. In onze Omgevingsvisie is onze ambitie voor de kwaliteit van het milieu in Westerwolde vastgelegd. Deze visie wordt op dit moment vertaald naar een concreet Omgevingsplan.

Wat gaan we er voor doen

Programmaonderdeel: Noaberschap en gemeenschapsvoorzieningen

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Noaberschap en gemeenschapsvoorzieningen

Terug naar navigatie - Noaberschap en gemeenschapsvoorzieningen

Wij hebben sterke voorzieningen en wij zien naar elkaar om. Dit vormt de basis van onze leefbare kernen en dorpen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar de individualisering van de samenleving vormt een bedreiging voor het Noaberschap. Daarnaast stijgen de nu al hoge kosten van de voorzieningen en het beheer en onderhoud van de accommodaties en gebouwen waarin die zich bevinden voortdurend. Hierin moeten keuzes worden gemaakt.

Wat gaan we er voor doen

Programmaonderdeel: Fysieke en sociale veiligheid

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Veiligheid heeft fysieke en sociale aspecten. Westerwolde biedt in de basis een veilige woonomgeving en wil dat zo houden. Dat vraagt beheer en onderhoud en waar nodig investeringen en impulsen

Terug naar navigatie - Veiligheid heeft fysieke en sociale aspecten. Westerwolde biedt in de basis een veilige woonomgeving en wil dat zo houden. Dat vraagt beheer en onderhoud en waar nodig investeringen en impulsen

In de fysieke leefomgeving ligt een specifieke rol voor gemeente en Veiligheidsregio waar het gaat om de brandweerzorg en brandpreventie. Het vrijwilligerscorps brandweer is daarin een zeer belangrijke schakel. 

  • Deelnemen aan trainingen zodat uitvoering gegeven kan worden aan de gemeentelijke taken ter voorbereiding op incidenten, rampen en crises.
  • Het aantal medewerkers voor het regionale Team Bevolkingszorg leveren;
  • Overleg met het dierenasiel en de deelnemende gemeenten over de opvang van zwerfdieren.

Bij sociale veiligheid gaat het bijvoorbeeld om het veilig voelen op straat. Verder spelen spanningen achter de voordeur en mogelijk daaruit voortvloeiend huiselijk geweld een belangrijke rol. De stijgende prijzen en mogelijk daaruit voortvloeiende geldzorgen kunnen spanningen veroorzaken die leiden tot minder sociaal veilige omstandigheden in huiselijke kring.

Wat gaan we er voor doen

Programmaonderdeel: Jeugd en jongvolwassenen

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Programmaonderdeel: Gebiedsgericht werken en gebiedgerichte aanpak

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Gebiedsgericht werken en armoedebestrijding

Terug naar navigatie - Gebiedsgericht werken en armoedebestrijding

Bij gezond en gelukkig leven spelen veel factoren die elkaar sterk beïnvloeden. De problematiek van individuen of in de huiselijke sfeer is vaak meervoudig en complex. Het kan invloed hebben op buren of meer. De aanpak hiervan vraagt samenwerking binnen de eigen organisatie en met partijen in de keten/ het netwerk, niet alleen in het sociale domein maar ook samen met het domein van ruimtelijk beheer. Ook armoedebestrijding met mogelijk een duurzaamheidscomponent kan hiervan onderdeel uitmaken. 
De gemeente wil zoveel mogelijk voorkomen dat inwoners in een armoedesituatie en/of in sociale problemen komen.

Wat gaan we er voor doen

Programmaonderdeel: Verenigingsleven en sport

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

We willen sport als basis voor gezond leven en samenhang in gemeenschappen behouden en versterken

Terug naar navigatie - We willen sport als basis voor gezond leven en samenhang in gemeenschappen behouden en versterken

Het verenigingsleven en sport zijn sterke pijlers van de leefbaarheid in de kernen en dorpen. Sporten werkt preventief positief voor onze gezondheid en verenigingen zorgen voor samenhang in de gemeenschappen. We zien dat de verenigingen het moeilijk hebben. De kosten stijgen door de hoge energieprijzen, minima hebben het geld niet om zichzelf en/of de kinderen lid te laten zijn en het is steeds moeilijker om actieve leden te vinden die de vereniging op alle niveaus draaiende houden. Om de positieve effecten van het verenigingsleven en de sport te behouden en versterken is een impuls nodig.

Wat gaan we er voor doen

Programmaonderdeel: Kunst en cultuur

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

We willen kunst en cultuur als basis voor mentaal gezond leven, drager van onze identiteit en samenhang in gemeenschappen behouden en versterken

Terug naar navigatie - We willen kunst en cultuur als basis voor mentaal gezond leven, drager van onze identiteit en samenhang in gemeenschappen behouden en versterken

Kunst en cultuur zijn voedsel voor de geest en drager van onze identiteit. Door het te ervaren of door het zelf te doen, draagt het bij aan onze geestelijke gezondheid en ons geluk. Ook hierin zijn verschillende verenigingen en gezelschappen actief die daarmee bijdragen aan de gemeenschapszin. Het college wil de kracht van kunst en cultuur behouden en versterken.

Wat gaan we er voor doen

Beleidsindicatoren: programma 1

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren

Beleidsindicator

Eenheid

Periode

Westerwolde

Nederland

Peildatum

Verwijzingen Halt

Aantal per 10.000 jongeren

2023

11,99

8,7

30-07-2024

Winkeldiefstallen

Aantal per 1.000 inwoners

2023

12,1

2,5

30-07-2024

Geweldsmisdrijven

Aantal per 1.000 inwoners

2023

6,0

4,3

30-07-2024

Diefstallen uit woning

Aantal per 1.000 inwoners

2023

1,9

1,3

30-07-2024

Vernielingen en beschadigingen (in de openbare ruimte)

Aantal per 1.000 inwoners

2023

5,7

5,8

30-07-2024

Niet-Sporters

%

2022

60,9

46,4

30-07-2024

Jongeren met een delict voor de rechter

% 12 t/m 21 jarigen

2022

1

1

30-07-2024

Jongeren met jeugdhulp

% van alle jongeren tot 18 jaar

2023

12,4

13,5

30-07-2024

Jongeren met jeugdbescherming

% van alle jongeren tot 18 jaar

2023

1,5

1,1

30-07-2024

Jongeren met jeugdreclassering

% van alle jongeren van 12 tot 23 jaar

2023

0,7

0,3

30-07-2024

Cliënten met een maatwerkarrangement WMO

Aantal per 10.000 inwoners

2023

1000

700

30-07-2024

Op grond van de Regeling Beleidsindicatoren gemeenten dienen per programma de beleidsindicatoren zoals genoemd in die regeling opgenomen te worden in de begroting. Hier zijn de op het moment van gereedkomen van de begroting bekend zijnde indicatoren opgenomen.

Wat mag het kosten: programma 1