Aan de gemeenteraad

 

Hierbij bieden wij u de begroting voor 2023 en de meerjarenraming 2024-2026 aan op basis van de uitgangspunten, zoals verwoord in de Kadernota.
Begroten is bijna een hachelijke zaak geworden. Na twee coronajaren hebben zich nieuwe crises aangediend: de oorlog in Oekraïne, stikstof, inflatie etc. Dit maakt dat er grote onzekerheden zijn waar wij als gemeente geen invloed op hebben. Onder andere stijgende energiekosten en onvoorspelbare CAO-ontwikkelingen maken dat de door uw raad vastgestelde uitgangspunten voor deze begroting onder druk komen te staan en dragen bij aan financiële onzekerheid. 
Bovendien vormen we als Westerwolde al bijna een jaar lang het ongevraagd middelpunt van de asielproblematiek. De imagoschade voor met name Ter Apel is groot en naast ervaren overlast is ook het blijvend appèl op bestuur en ambtelijke organisatie bijna onhoudbaar geworden. De opvang van Oekraïners in de Grenshof zal ook nog langer tijd onze aandacht vragen. De verhuizing naar en concentratie van het ambtelijk apparaat naar Sellingen gepaard met een andere manier werken, blijft ook de nodige aandacht vragen. Kortom veel onzekerheden en veranderingen die maken dat we te weinig toekomen aan onze inhoudelijke agenda. 
De afgelopen jaren hebben we achterstand opgelopen in het onderhoud en beheer van de openbare ruimte en onze gebouwen, temeer daar de zorgplicht de nodige financiële offers vroeg. Inmiddels hebben we door behoedzaam financieel beleid, ruimte in onze incidentele financiële middelen en voldoende weerstandsvermogen opgebouwd om risico’s te kunnen afdekken. We hebben over de jaren 2023-2025 extra geld van het Rijk ontvangen, maar voor 2026 is er veel onzekerheid. Zo wordt gesproken over een opschalingskorting en bezuinigingen op het accres Gemeentefonds. De onduidelijkheid hierover maakt dat we beperkte ruimte hebben voor extra structurele uitgaven. 
We kunnen echter een sluitende financiële begroting aanbieden (ook meerjarig) en daarmee voldoende financiële basis in een onzekere tijd. We hoeven niet verder te bezuinigen, zoals in de afgelopen jaren. De structurele financiële ruimte is echter beperkt en staat in geen verhouding tot de opgaven in met name onderhoud en verduurzaming. 
Dit betekent dat we met de beperkte ter beschikking staande middelen, scherpe keuzes moeten maken omdat de huidige dienstverlening en voorzieningenniveau in onze gemeente onder druk komen te staan. Het college wil echter blijven investeren en doet daartoe een aantal voorstellen, waarmee we bewijzen flexibel en verantwoordelijk te kunnen zijn.
De voorgestane investeringen hebben betrekking op de terreinen openbare ruimte, verduurzaming gebouwen en de ambtelijke organisatie. Ook is er incidenteel ruimte voor nieuw beleid op het sociaal domein. Daarmee streven we stapsgewijs en in nauwe onderlinge samenwerking  naar een gezonde en leefbare gemeente, waarin we het hoofd blijven bieden aan de vele veranderingen en onzekerheden waarmee we te maken hebben.

Sellingen, 27 september 2022

College van Burgemeester & Wethouders.