Programma 4 Onderwijs

Missie en doelstelling: programma 4

Terug naar navigatie - Missie en doelstelling

Met een goede opleiding en een diploma op zak sta je sterker in de maatschappij. 


Het onderwijs vormt een spiegel van onze samenleving en is een goede voorspeller voor de samenleving van de toekomst. Om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving krijgt de jeugd van Westerwolde optimale ontwikkelingskansen aangereikt. We zetten in op een stevige verankering van kwaliteit in het onderwijs. In samenwerking met de schoolbesturen en de peuteropvangaanbieders biedt de gemeente Westerwolde een groot aantal (onderwijs) voorzieningen, variërend van peuteropvang tot en met voortgezet onderwijs. Hoe jonger het kind is waarin wordt geïnvesteerd, hoe meer profijt het kind en de samenleving daarvan hebben. Kinderen kunnen dan ook al vanaf 2-jarige leeftijd naar de peuteropvang waar voorschoolse educatie wordt gegeven. Hier leren de kinderen spelenderwijs met andere kinderen, waardoor ze een goede start kunnen maken op de basisschool. Onze ambitie is dat zoveel mogelijk doelgroeppeuters hiervan gebruik maken. De gemeente Westerwolde kent een goede onderwijsstructuur waarin het basisonderwijs en de peuteropvang overal in de gemeente dicht bij huis beschikbaar zijn. Daarnaast wordt het Openbaar Onderwijs Westerwolde integraal bestuurd vanuit de gemeente.

Programmaonderdeel: Openbaar basisonderwijs

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

Onderwijs voor Oekraïense kinderen

Terug naar navigatie - Onderwijs voor Oekraïense kinderen

Voor Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd (6 t/m 12 jaar) wordt een onderwijsaanbod verzorgd op de tijdelijke opvanglocatie in Bellingwolde door medewerkers van Interschool. Zij zijn gespecialiseerd in onderwijs voor anderstaligen en vluchtelingen.  

Financiën

Terug naar navigatie - Financiën

De meerjarenbegroting van Openbaar Onderwijs Westerwolde (OOW) wordt jaarlijks bijgesteld op basis van de actuele leerlingaantallen en prognoses. De peildatum hiervoor is jaarlijks 1 februari en 1 oktober. De bekostigingsvariabelen en verwachte loonontwikkelingen worden in de maanden september/oktober gepubliceerd. De meerjarenbegroting voor OOW wordt jaarlijks, op basis van de richtlijnen voor de verantwoording, in december aangeboden aan het college van B&W en de gemeenteraad. Voor de gemeentelijke begroting 2023 is vooralsnog de meerjarenbegroting 2022-2025 van OOW gebruikt. Na vaststelling van de meerjarenbegroting 2023-2026 kan dit worden gewijzigd.

Programmaonderdeel: Onderwijshuisvesting

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

1. Met het realiseren van het vastgestelde Integraal Huisvestingsplan (IHP) onderwijs willen wij binnen de gemeente voldoende (basis) scholen behouden, met een goede spreiding over de gehele gemeente.

Terug naar navigatie - 1. Met het realiseren van het vastgestelde Integraal Huisvestingsplan (IHP) onderwijs willen wij binnen de gemeente voldoende (basis) scholen behouden, met een goede spreiding over de gehele gemeente.

Wat gaan we er voor doen

Programmaonderdeel: Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

3. We willen met behulp van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) zoveel mogelijk de door corona opgelopen onderwijsvertragingen bij kinderen en jongeren inhalen.

Terug naar navigatie - 3. We willen met behulp van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) zoveel mogelijk de door corona opgelopen onderwijsvertragingen bij kinderen en jongeren inhalen.

Wat gaan we er voor doen

5. We willen schoolverzuim zoveel mogelijk voorkomen.

Terug naar navigatie - 5. We willen schoolverzuim zoveel mogelijk voorkomen.

Wat gaan we er voor doen

Beleidsindicatoren: programma 4

Wat mag het kosten: programma 4