Programma 8 Wonen

Missie en doelstelling: programma 8

Terug naar navigatie - Missie en doelstelling

Westerwolde is een prachtige gemeente om te wonen. Dat merken we aan de bovengemiddelde instroom van 65-plussers die hier graag willen wonen. Daartegenover zien we 30-plussers vertrekken. Voor inwoners (specifiek voor jongeren en de jongvolwassenen) van Westerwolde is het moeilijk om een huis of een nieuwe woning in hun eigen dorp te krijgen. De druk op de woningmarkt is groot en de prijzen stijgen, vaak boven het budget van de Westerwolder. We vinden dat iedereen in een geschikte woning moet kunnen wonen. 

Ruimtelijke ontwikkeling

De raad heeft de Omgevingsvisie vastgesteld. ‘Ruimte voor dynamiek en rust’ is het motto. De visie geeft richting aan de ontwikkeling van het Omgevingsplan. Daarin komt het beleid en de daarvan afgeleide regels in onderlinge samenhang bij elkaar. Daar ontstaat de goede balans tussen het benutten en beschermen van de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. 

Inwerkingtreding Omgevingswet

De Omgevingswet en de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) worden vermoedelijk op 1 januari 2023 van kracht. We moeten dan klaar zijn om aanvragen van vergunningen binnen de (nieuwe) gestelde termijn en wettelijke procedures te kunnen afhandelen. Dit stelt vernieuwde eisen aan onze werkwijze, onze systemen en onze informatievoorziening. De prioriteit voor 2023 is de vernieuwingen door te voeren, ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze en de samenwerking in de keten vorm te geven.

Wonen

De gemeente wil het voor de Westerwolder beter mogelijk maken een eigen woning te huren of te kopen en het woonklimaat verbeteren door:

  • Haast te maken met het bouwen van woningen (niet in het buitengebied);
  • Te onderzoeken of woningzoekenden met een sociale en economische binding met Westerwolde voldoende kans hebben op een woning in eigen dorp of de gemeente. Wanneer blijkt dat dit niet het geval is willen we onderzoeken welke mogelijkheden we kunnen inzetten om hieraan meer sturing te geven, zodat deze specifieke groep meer kansen krijgt op de Westerwolde woningmarkt;
  • Te kijken of en hoe de lange aanvraagprocedures kunnen worden verkort/versneld;
  • In te zetten op en vaart te maken met het bouwen van minimaal 300 extra betaalbare koop- en sociale huurwoningen;
  • Deze bouw in ieder dorp mogelijk te maken, waar mogelijk met het zelf uitgeven van bouwgrond;
  • In gesprek te gaan met Acantus om te bepleiten dat gronden in eigendom van Acantus zo snel mogelijk worden bebouwd;
  • Open te staan voor creatieve woonvormen;
  • Prioriteit te geven aan de aanpak en handhaving van rommelerven en rotte kiezen;
  • In gesprek te gaan met de woningbouwcorporaties om een kwaliteitsimpuls en de verduurzaming van de sociale woningvoorraad op gang te brengen.

Wij werken aan de uitvoering van het Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan, in samenwerking met andere gemeenten in Oost-Groningen. De regionale afspraken zijn uitgewerkt in de Woonvisie Westerwolde (2019-2024). We betrekken inwoners bij het leefbaar houden van hun eigen woonomgeving. Over de SVn leningen wordt gecommuniceerd. Zo helpen en stimuleren we inwoners om de woning te verbeteren, verduurzamen of aan te passen aan het ouder worden. Omdat veel woningen nog niet (goed) zijn geïsoleerd maken we een warmtetransitieplan waarin we kijken naar alternatieven voor aardgas.

Doelstellingen

  • Kwaliteitsverbetering woningbestand;
  • Verduurzamen woningbestand;
  • Nieuwbouw (gasloos) vooral van typen woningen die de beste aanvulling zijn op de woningen die we al hebben;
  • Samen met corporaties en zorgaanbieders zorgen voor geschikte huisvesting van kwetsbare inwoners. We gebruiken hiervoor het convenant huisvesting (ex)cliënten beschermd wonen.
  • Samen met de betrokken vakgebieden kijken naar ontwikkelingen op het gebied van zorg, welzijn en wonen.

Wabo

Westerwolde voert zelf de taken op het gebied van Wabo uit. Dit betekent dat we zichtbaar zijn en korte lijnen hebben met de inwoners. We handelen de vergunningen binnen de wettelijke wet- en regelgeving en termijnen af. Voor toezicht en handhaving zetten we in op goede contacten met inwoners en bedrijven tijdens de toezichtfase, zodat we alleen noodzakelijk handhavingstrajecten opstarten. De milieutaken zijn bij de Omgevingsdienst Groningen (ODG) ondergebracht.
Doelstellingen:

  • Kwalitatief goede vergunningen binnen de gestelde termijnen.
  • Dichtbij en zichtbaar zijn voor de inwoners o.a. op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving.
  • Duurzame groene en veilige leefomgeving.

Op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving, werken we nauw samen met de Omgevingsdienst Groningen en met de Veiligheidsregio Groningen.

Programmaonderdeel: Ruimtelijke Ordening

Programmaonderdeel: Wonen en bouwen

Wat willen we bereiken

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken

1. Voldoende (betaalbare) woningen in Westerwolde.

Terug naar navigatie - 1. Voldoende (betaalbare) woningen in Westerwolde.

Wat gaan we er voor doen

2. Passende huisvesting van inwoners met een zorgvraag.

Terug naar navigatie - 2. Passende huisvesting van inwoners met een zorgvraag.

Wat gaan we er voor doen

3. Het verbeteren van de woonomgeving in de regio.

Terug naar navigatie - 3. Het verbeteren van de woonomgeving in de regio.

Wat gaan we er voor doen

4. Veilige en kwalitatief goede bouwwerken en een goede leefomgeving voor onze inwoners en bedrijven.

Terug naar navigatie - 4. Veilige en kwalitatief goede bouwwerken en een goede leefomgeving voor onze inwoners en bedrijven.

Wat gaan we er voor doen

Beleidsindicatoren: programma 8

Wat mag het kosten: programma 8