Onze ambitie is de gezonde financiële positie van Westerwolde te behouden, de lasten voor de inwoners eerlijk te verdelen en deze lasten -indien nodig- met de inflatie te laten stijgen. Voor deze begroting is dat deels gelukt. Vooral de forse daling in de uitkeringen van het Rijk met ingang van 2026 (het zogenoemde ‘ravijnjaar” leidt ertoe dat een structureel sluitende begroting niet haalbaar is. Het effect in het ravijnjaar is ongeveer € 3.500.000.
Westerwolde is daarin niet uniek. Alle gemeenten worstelen met ditzelfde probleem. Op de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten is dan ook de resolutie “Naar een rechtvaardig, duurzaam en solide meerjarig financieel perspectief ”aangenomen. Uit deze resolutie volgt het volgende begrotingsadvies:
- Presenteer voor 2024 en 2025 van de meerjarenraming 2025-2027 een sluitende begroting.
- Breng de lasten in de meerjarenramingen voor 2026 en 2027 in beeld, in de vorm van een realistische begroting. Baseer deze op het huidige takenpakket, de noodzakelijke investeringen, de inflatie, de stijgende rente, de ambities uit uw coalitieakkoord en geschatte mee- en tegenvallers. Naar verwachting zullen de meerjarenramingen 2026 en 2027 dan duidelijk tekorten aangeven.
Dit is voor Westerwolde ook realiteit geworden.