Voorliggende begroting 2024 laat zien wat de gemeente het komende jaar binnen de verschillende programma’s gaat doen. Samen met het reguliere werk is dit financieel vertaald. Uitgaande van de huidige financiële positie van Westerwolde en van wat uit de meicirculaire 2023 bekend is, wordt een doorkijk gegeven naar de jaren 2025, 2026 en 2027.
In Hoofdstuk 2 wordt onze financiële positie toegelicht. Daarbij wordt nader ingegaan op de begrotingsuitkomst en de meerjarenraming. Ook wordt aandacht besteed aan de reservepositie en het meerjareninvesteringsplan.
De acht programma’s en de daarin verwoorde ambities en doelstellingen zijn ontleend aan het collegeprogramma. De programma’s hebben een eerste financiële vertaling kregen in de kadernota en zijn verder uitgewerkt in deze programmabegroting. Per programma is er een missie en doelstelling opgenomen en zijn de drie W-vragen opgenomen.
De drie W-vragen zijn zo specifiek mogelijk opgenomen.
- Wat willen we bereiken? (Onze ambities);
- Wat gaan we daarvoor doen? (De activiteiten);
- Wat mag het kosten? (De begroting).
De begroting is ingedeeld in de volgende inhoudelijke programma’s:
- Gezond en gelukkig in Westerwolde;
- Kansen om te groeien in Westerwolde;
- Mooi wonen in Westerwolde;
- Goed (digitaal) bereikbaar (in) Westerwolde;
- Groen en duurzaam Westerwolde;
- Asiel in Westerwolde;
- Onderwijs in Westerwolde;
- Organisatie en bestuur
De volgende onderdelen van het programma Organisatie & bestuur zijn apart opgenomen, omdat deze op grond van de voorschriften apart zichtbaar dienen te zijn:Algemene dekkingsmiddelen
- Overhead
- VPB
- Onvoorzien
- Mutaties reserves
De inhoudelijke programma’s zijn aangevuld met een aantal verplichte paragrafen. In deze paragrafen wordt ingegaan op een aantal bedrijfsvoeringsonderwerpen die hun weerslag hebben op meerdere programma’s. Als voorbeeld is te noemen de paragraaf lokale heffingen. Binnen meerdere programma’s zijn opbrengsten verantwoord van lokale heffingen.