Leeswijzer

De begroting 2022 geeft een beeld van de financiële positie van de gemeente Westerwolde. Hierbij zijn zoveel mogelijk landelijke (financiële) ontwikkelingen en daarnaast lokaal (financieel) beleid samengevoegd vanuit de oude gemeenten. Het komend jaar levert het voldoende uitdaging om het beleid te harmoniseren, naast alle wettelijke taken die we als gemeente hebben.

In Hoofdstuk 2 wordt onze financiële positie toegelicht. Daarbij wordt nader ingegaan op de begrotingsuitkomst en de meerjarenraming. Ook wordt aandacht besteed aan de reservepositie en het meerjareninvesteringsplan.

In de negen programma’s staan de ambities en activiteiten die we in 2022 willen uitvoeren. Het programmaplan bevat inhoudelijke programma’s en een financieel programma over de algemene dekkingsmiddelen, onvoorzien en mutaties in de reserves. Per programma is er een missie en doelstelling opgenomen. Per programma zijn de volgende drie W-vragen opgenomen, waarbij deze zo specifiek mogelijk zijn opgenomen.

  • Wat willen we bereiken? (onze ambities);
  • Wat gaan we daarvoor doen? (de activiteiten);
  • Wat mag het kosten? (de begroting).

Tot slot is een aantal verplichte paragrafen in de begroting opgenomen. In deze paragrafen gaan we in op de lokale heffingen, de risico’s en weerstandsvermogen en de bedrijfsvoering.

Als aparte bijlagen bij deze begroting is een concept ombuigingsplan en meerjareninvesteringsplan opgenomen. Deze twee bijlagen worden gezamenlijk met de begroting in behandeling genomen.